A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyilkosság élőben: a Facebook felelősségét feszegetik

Mi sem egyszerűbb, mint feltölteni az internetre egy mobiltelefonnal felvett képsort. Amíg ártatlan családi videókról van szó, addig semmi gond. Csakhogy az utóbbi időben két brutális gyilkosság is látható volt a hálón, és ez egyre kínosabb a Facebooknak.
Hétfőn egy 20 éves thai férfi élőben közvetítette, ahogy megöli kisbabáját, és utána magával is végez. Az iszonyat hosszú órákon át látható volt a közösségi oldalon, mielőtt végre eltávolították.

Előzőleg az Egyesült Államokban, Clevelandben történt hasonló eset. Akkor a Facebook főnöke, Mark Zuckerberg azt ígérte, hogy mindent megtesznek az ilyen esetek megakadályozásáért.

A Facebook erkölcsi felelőssége egyértelmű, a törvényi viszont nem: az oldal ugyanis jogi értelemben nem felel azért, amit felhasználói tesznek a platformon.

– Jogilag, illetve az üzleti gyakorlatot tekintve a Facebook nem vonható felelősségre – magyarázta a közösségi média szakértője, Karen North professzor. – Nem felelős az oldalon megjelenő tartalomért, mert nem ő tölti föl a tartalmat, hanem a felhasználó: a Facebook csak a felületet biztosítja, a tartalmat mi magunk adjuk hozzá. Ha egy erőszakos bűncselekményt látunk, honnan tudjuk, hogy igazi-e, vagy csak megrendezett jelenet? A robotoknak nagyon nehéz emberi döntést hozniuk.

Az is előfordult már, hogy éppen ellentétes előjellel bírálták a Facebookot: azzal vádolták, hogy cenzúrázott. Például amikor eltávolították a vietnami háború egyik ikonikus, 1972-ben készült fotóját, mert a napalm-támadás elől menekülő gyerekek egyike meztelen a képen.

– A 30 év alattiak jobbára a közösségi médiából tájékozódnak – mondta Erna Solberg norvég miniszterelnök. – Ha valaki szerkeszti a történelmi fotókat, az a történelmünket szerkeszti, mi pedig elveszítünk valamit, ami nagyon fontos lenne a közösség, a társadalom szempontjából.

A Facebook felhasználóinak száma már meghaladta az 1,86 milliárdot, így egyre nehezebb helyzetben van, ha minden egyes videót ellenőrizni akar. Ráadásul az élőben közvetített gyilkosságok óta egyre többen követelik, hogy állítsák le a live broadcast applilkációt, a cég stratégiai fejlesztését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések