A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Diplomáciai feszültség Németország és Izrael között

Diplomáciai feszültség alakult ki Németország és Izrael között, miután lemondta a német külügyminiszterrel való találkozóját az izraeli miniszterelnök kedden. Benjamin Netanjahu már korábban is fontolóra vette a megbeszélés lemondását, mert Sigmar Gabriel találkozni akart az izraeli kormányt bíráló civil csoportok aktivistáival is.
Berlin egyre kritikusabb hangot üt meg az izraeli kormány telepes politikájával szemben.

- Én vezetem Izrael külkapcsolatait, de büszke nacionalista politikán keresztül teszem ezt, és nem úgy, hogy meghajtjuk a fejünket vagy hason csúszunk. A kapcsolataink Németországgal erősek és fontosak, és ez így lesz a továbbiakban is – mondta az izraeli miniszterelnök.

A bejelentés után azt mondta a német külügyminiszter, hogy nincs szó diplomáciai szakításról a két ország között.

- Nagyon sajnálom. Nyíltan megmondom, nem válhatunk az izraeli belpolitika futballává. De ez nem katasztrófa, lesz még más alkalom a találkozóra valahol. Amikor az ember idejön, tudnia kell, hogy nem védett a meglepetésektől – fogalmazott a német külügyminiszter.

Sigmar Gabriel jelenleg közel-keleti körúton van. Reuven Rivlin izraeli államelnökkel való találkozóját megtartották. A német külügyminiszter szerint a kétállami megoldás vezethetne az izraeli–palesztin konfliktus megszüntetéséhez. A palesztinok szerint az izraeli telepesek építkezései a palesztin területeken akadályozzák ezt a megoldást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések