A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legjobb fűszerek az agyunknak

A fűszerek erejét sok egészségügyi probléma esetén felhasználhatjuk: segíthetik a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz vagy éppen az arthritisz elleni küzdelmet.
Azonban ezeket akkor is felhasználhatjuk, ha vizsgára készülünk, vagy éppen olyan feladat előtt állunk, mely komoly agymunkát igényel.

A kurkumában található legfőbb vegyület, a kurkumin gyulladáscsökkentő hatású, emellett erőteljes antioxidáns. Képes csökkenteni az agyban kialakuló plakkok számát, ez pedig az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos, de emellett a kurkumin a memóriára is nagyszerű hatással van, és az enyhe depresszió tüneteit is csökkenti - írja a HáziPatika.

A kakukkfűben található illóolajok elsősorban az omega-3 zsírsavakra gyakorolt jótékony hatásukon keresztül segíthetik az agy működését. Ezek a zsírsavak megvédik az agysejteket az öregedéssel összefüggő pusztulástól, serkentik a memóriát, és a tanulási képességeinkre is nagyszerű hatással vannak.

Az oreganó nemcsak a mediterrán ételek nélkülözhetetlen összetevője, de azért is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert magas az antioxidáns-tartalma, így képes semlegesíteni az úgynevezett szabad gyökök káros hatásait. Az oreganó illata javítja a hangulatunkat, megakadályozza a hangulatingadozásokat, enyhíti a szorongást. A hatására jobban tudunk aludni és tanulni egyaránt, és az oreganó illóolajával átitatott kendő például a vizsgázók legnagyobb segítsége lehet, mert amellett, hogy növeli a koncentrálási képességeinket, megakadályozza, hogy a vizsgaláz és a fokozott izgatottság miatt "leblokkoljunk".

A zsályában található vegyületek szintén az antioxidáns hatásaiknak köszönhetően támogatják az agy munkáját, és jelentősen csökkenthetik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. A zsályatea javítja a memóriát, és olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek a tanulási folyamatokhoz is nélkülözhetetlenek.

A fahéjban található összetevők, elsősorban a epikatechin és a cinnamaldehid, az Alzheimer-kór elleni küzdelemben játszanak jelentős szerepet, megakadályozzák az agysejtek kóros megduzzadását (ezt a jelenséget az agysérüléseket és stroke-ot követő komplikációkkal hozták összefüggésbe), és az öregedéssel együtt járó neurológiai problémák ellen is védelmet nyújthatnak. A fahéj illóolaja amellett, hogy rendkívül jó hatással van az agyunkra, meg is nyugtat és a szorongást is csökkenti.

A szegfűszeg gyógyhatásairól a legtöbb embernek csak a fogfájás csökkentése jut eszébe, pedig ennek a jellegzetes, kellemes illatú fűszernövénynek az agyunkra is nagyon jó hatása van. A szegfűszeg illóolaja csökkenti a stresszt, energikusabbá, figyelmesebbé és fogékonyabbá teszi az agyunkat, és nagyon jó kiegészítője lehet más illóolajoknak, például a nyugtató hatású levendulának, az élénkítő narancsnak vagy bazsalikomnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések