Hirdessen itt

Biztonságpolitikai szakértők az orosz dezinformációs kampány veszélyeire figyelmeztettek

Levélben fordult több tucatnyi biztonságpolitikai szakértő hétfőn Federica Mogherinihez, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjéhez, hogy felhívják a figyelmet az Oroszország által Európában folytatott "brutálisan agresszív" dezinformációs kampány veszélyeire.
Az ötvennégy szakember által aláírt nyílt levélben hangsúlyozták, ideje komolyan venni "az európai országok destabilizálására, az EU egységének erodálására és a második világháború után létrejött nemzetközi rend lerombolására" irányuló orosz törekvéseket.

Mint írták, Moszkva már legalább három éve erőteljes és hatékony dezinformációs kampányt folytat Európában, az uniós tagországok többségében jelen vannak ezek a csatornák, ezért hosszú távú ellenintézkedésekre van szükség az eddigi, "felelőtlenül gyenge" válaszok helyett.

A Kreml erőszakos cselekedetei példa nélküliek a második világháborút követő időszakban - közölték a szakértők, példaként említve más államok egyes területeinek annektálását, szomszédos országok megszállását, civilek tömeges bombázását, illetve az emberrablásokat, a kibertámadásokat és a külföldi diplomaták zaklatását.

Számos bizonyíték van rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök romba akarja dönteni a liberális világrendet, mindent megtesz ennek érdekében, amihez szövetségesei is vannak Európában - mutattak rá a European Values nevű kutatóintézet honlapjára feltöltött dokumentumban.

Az idézett szakértők kiemelték, Federica Mogherini "homokba dugja a fejét", és szinte semennyit nem költenek az EU előtt álló legnagyobb kihívások egyikének kezelésére, miközben égető szükség lenne az uniós külügyi szolgálat által az évi egymilliárd euróból működő orosz propaganda ellensúlyozására létrehozott, mindössze tizenegy embert foglalkoztató ügynökség megerősítésére.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések